Participatie s'MAAK

Het ontwikkelen & finetunen van s'MAAK doen we niet alleen, maar samen met omwonenden, ondernemers in de buurt & geïnteresseerden. Middels onderstaande tijdlijn is terug te vinden welke participatiemogelijkheden er waren of nog toekomstig op het programma staan.

 • 11 mei 2021
  Sneak preview avond

  11 mei jl. was de sneak preview van s’MAAK. Deze avond betrof een webinar, die de deelnemers vanuit huis live hebben bijgewoond. We hebben de aanwezigen meegenomen door het gebouw en ook even stilgestaan bij de directe omgeving van het gebouw en het Stationsplein. Doordat het sculptuur van de toren verschilt per verdieping, heeft iedere laag van de toren een andere verrassende indeling. Ook hebben we stil gestaan bij het iconische ontwerp en zijn de 8 verschillende woningtypes toegelicht. Wil je de presentatie terug zien? Bekijk deze dan op ons participatieplatform.

  Bekijk de presentatie op Citizenlab
 • 26 januari 2021
  Online brainstormsessie

  We kijken terug op een geslaagde online brainstormsessie van s'MAAK op 26 januari jl. De belangstellenden konden op een interactieve manier vragen stellen over het plan. We hebben goede vragen en feedback mogen ontvangen, waarvoor dank! Kon je er niet bij zijn maar wil je graag weten wat er besproken en gepresenteerd is?

  Bekijk de presentatie
 • 18 januari 2021
  Ondernemers bijeenkomst

  Een select aantal ondernemers hebben zich aangemeld voor de ondernemersbijeenkomst. Door middel van een presentatie hebben we hun kennis laten maken met s'MAAK en de mogelijkheden besproken.

  Bekijk de presentatie
 • 18 november 2020
  Thema avond Spelen & Ontmoeten

  Tijdens deze participatiebijeenkomst gingen we samen met omwonenden van s'MAAK in gesprek over het thema spelen & ontmoeten. We bespraken de toekomstige situatie op de locatie waarbij het speelveldje aan de Kop van de Singel zou verdwijnen en waren benieuwd wat een mogelijk nieuwe locatie voor nieuwe speelvoorzieningen in de wijk Schiedam Oost kan zijn.

  Lees het verslag
 • 11 november 2020
  Thema avond Mobiliteit & Parkeren (online)

  Marcel Groeneweg (Blauwhoed) begon de avond met een korte terugblik en status van het project S’MAAK. Vervolgens informeerde Dominik van Lankeren (Gemeente Schiedam) over de toekomstige parkeersituatie op de Kop van de Singel in het licht van de nieuwe gemeentelijke mobiliteitsvisie en de overgangsmaatregelen . Marcel Groeneweg gaf daarna een toelichting op de mobiliteitsoplossing voor de nieuwe bewoners en gebruikers in het nieuwe gebouw S’MAAK en de mobiliteitshub. Tot slot heeft Robbert-Jan Vogel (Juuve) een presentatie gegeven over deelmobiliteit. Waarom autodelen, wat zijn de voordelen en hoe werkt het precies? Tijdens de avond was voldoende ruimte voor vragen en inspraak en hier werd ook goed gebruik van gemaakt door de deelnemers.

  Bekijk de presentatie
 • September 2020
  Individuele gesprekken ondernemers

  In September 2020 hebben wij de tijd genomen om met ondernemers uit de directe omgeving van s'MAAK te spreken over de ontwikkeling en de (commerciële) mogelijkheden binnen het plan.

 • 15 juli 2020
  2e Informatiebijeenkomst (online)

  15 juli jl. was de tweede informatiebijeenkomst over S’MAAK Schiedam. Deze bijeenkomst heeft online plaatsgevonden i.v.m. het Corona virus. Voor iedereen een nieuwe manier van communiceren en toch wel even wennen om elkaar niet live te zien. Toch konden we de belangstellenden op een interactieve manier informeren over het plan, waarbij voldoende ruimte was voor vragen. We begonnen de avond met een terugblik over wat er de achter de schermen heeft plaatsgevonden. Vervolgens informeerde Marcel Groenewegen (Blauwhoed) over zaken als mobiliteit, parkeren, waterhuishouding, afvalinzameling, speelruimte en het ontwerp van het plan. De avond werd afgesloten met een verzoek aan de aanwezigen om mee te denken over speel- en ontmoetingsplekken en groen in de wijk Schiedam-Oost.

  Lees het verslag.
 • 5 maart 2020
  1e Informatiebijeenkomst (fysiek)

  Gemeente Schiedam gunde Blauwhoed, uit een eerste groep van tien ontwikkelaars die graag de realisatie van het complex tussen Singel en Overschiesestraat voor rekening zouden nemen, de ontwikkeling s'MAAK. Blauwhoed won, samen met MLA+, Stats Architecten en Bouwgroep Moonen, volgens wethouder Fahid Minhas vooral omdat de stad ‘er iets bijzonders van wil maken’ en de Rotterdamse ontwikkelaar daar het beste aan beantwoordde. Op 5 maart presenteerde Blauwhoed het plan voor een fors publiek op het Stadskantoor.

  Bekijk de informatiepanelen
  Image

Vragen & antwoorden participatieproces

Naar aanleiding van alle participatiemomenten en via andere kanalen hebben wij veel vragen ontvangen waarin men zijn bezorgdheid uit of kritisch is op bepaalde onderdelen van het plan. Alle vragen waren voor ons de moeite om er ruim de tijd voor te nemen om de beantwoording adequaat op te pakken. Download het document ‘FAQ tijdens participatie’ om alle vragen en antwoorden terug te vinden.

FAQ tijdens participatie