FAQ s'MAAK
Met enige regelmaat ontvangen wij via verschillende kanalen vragen over s'MAAK. De vragen beantwoorden we via onderstaande FAQ lijst. Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan per e-mail. We streven ernaar deze vragen binnen twee werkweken individueel te beantwoorden en, indien het een vraag van algemeen belang betreft, deze hierna ook op deze pagina te plaatsen.
Het ontwikkelen & finetunen van s’MAAK doen we niet alleen, maar samen met omwonenden, ondernemers in de buurt & geïnteresseerden. Bezoek de aparte pagina over het reeds uitgevoerde participatietraject.
Op dit moment wordt het ontwerp van s’MAAK verder uitgewerkt door de architect en de adviseurs. Bij deze uitwerking worden er ook gesprekken gevoerd met onder meer de Welstand van gemeente Schiedam, de aannemer en andere betrokken partijen. Derhalve is onderstaande planning enkel een indicatieve weergave, de planning kan gedurende het proces nog wijzigen.
Start verkoop 24 november 2021
Start bouw: 3e kwartaal 2022
Oplevering: 2e kwartaal 2024
Het verkoopproces van s’MAAK verloopt in een aantal stappen.
Bouwnummers online
Alle bouwnummers staan momenteel al online met daarbij een prijsindicatie. Je kunt in je eigen accountomgeving dan alvast je favoriete bouwnummers aangeven, zodat je wanneer de verkoop van start is gegaan de definitieve inschrijving snel kunt afronden.
Start verkoop
s’MAAK gaat op 24 november 2021 in verkoop. Vanaf dat moment kun de aanbodpagina de beschikbaarheid van de bouwnummers zien en de belangrijkste documenten downloaden. Lees hier meer informatie over het verkoopproces.
Inbegrepen in de v.o.n. prijs
- Grond- en bouwkosten, inclusief loon- en materiaalkosten
- Kosten voor architect en overige door verkoper aangestelde adviseurs
- Toezichtkosten tijdens de bouw
- Aanleg- en aansluitkosten voor nutsvoorzieningen
- Notariskosten voor de aankoop van je woning
- Makelaarscourtage
- Verschuldigde belastingen
- Kosten Waarborgcertificaat SWK of Woningborg
- Het verkrijgen van een Energielabel
- Sanitair & Tegelwerk
- De opstelplaats voor de keuken wordt voorzien van aansluitpunten
- Indexatie loon- en prijsstijgingen
Niet inbegrepen in de v.o.n. prijs
- Stallingsplaats in de stallingsgarage
- Kosten voor eventueel meerwerk
- Abonnee- en aansluitkosten voor telefoon, CAI en nutsvoorzieningen
- Afsluitprovisie, notaris- en kadasterkosten voor je hypotheek
- Kosten VvE (de kosten zijn nog niet inzichtelijk hiervoor)
- Keukenopstelling
- Hypotheekrente tijdens de bouw
De woning wordt volledig eigendom van de koper (geen erfpacht).
Het ontwerp van de entree wordt nog nader vormgegeven.
Sanitair & tegelwerk
Alle woningen worden opgeleverd met een luxe pakket sanitair & tegelwerk. We werken uitsluitend met gerenommeerde merken als Villeroy & Boch en Hans Grohe. Deze standaard uitvoering van het sanitair en tegelwerk kun je altijd desgewenst uitbreiden of wijzigen. Let op: het laten uitvoeren van een casco badkamer en/of toiletruimte is in een appartementencomplex niet mogelijk in verband met garanties.
Keuken
Uit ervaring is gebleken dat veel mensen graag hun eigen keuken uitkiezen. Daarom wordt er in de basis geen standaard keuken aangeboden. We zorgen er uiteraard voor dat er voldoende aansluitpunten aanwezig zijn. In samenwerking met een keukenshowroom wordt gekeken naar het aanbieden van een aantrekkelijk geprijsde projectkeuken.
Wanden
De wanden worden sausklaar opgeleverd. Sausklaar is ten opzichte van behangklaar gladder door een extra behandeling. Hierdoor is deze muurafwerking geschikt voor airless latex spuitwerk of handmatig sauzen met latex muurverf en roller of kwast.
Binnendeuren
De binnenkozijnen van de woningen worden uitgevoerd als houten kozijnen en voorzien van een fabrieksmatig aangebrachte laklaag in kleur. De binnendeuren van de woningen worden uitgevoerd als (dichte) stompe deuren (m.u.v. entreedeur van hal naar woonkamer). Alle binnenkozijnen van de woningen zijn zonder een bovenlicht uitgevoerd (wand wordt boven de deur doorgezet), behoudens mogelijk de meterkast en technische ruimten.
De entreedeur van de hal naar de woonkamer wordt uitgevoerd als industriële glazen deur van GewoonGers. Kopers krijgen zelf de mogelijkheid hier de deur naar wens uit te kiezen.
Verwarming / koeling
De woningen worden voorzien van een warmte- en koelingsinstallatie. De woning wordt verwarmd via laagtemperatuur vloerverwarming. De koeling via de vloer kan ingezet worden om temperatuur-toppen af te vlakken. In praktijk zorgt dit ervoor dat de woning een paar graden kan worden gekoeld en hiermee wordt het wooncomfort vergroot.
Te openen geveldelen
De positie van ramen en/of Franse balkons kan niet worden gewijzigd. De te openen ramen hebben een draaikiepfunctie.
Zonwering
Er is geen universele zonwering opgenomen in S’MAAK. Wel worden hier spelregels voor opgenomen in het VvE regelement en is in de architectuur rekening gehouden met een passieve vorm van zonwering door toepassing van verdiepte kozijnen.
Buitenruimtes
Iedere woning in S’MAAK heeft een eigen buitenruimte. De buitenruimtes variëren in type (loggia, balkon, terras, patio of dakterras), grootte en ligging. Bij ieder woningtype staat aangegeven welk type buitenruimte deze heeft.
Plattegronden per bouwnummer
Momenteel is er per bouwnummer een schetsplattegrond te vinden. Heb je een woning na start verkoop toegewezen gekregen en ga je op gesprek bij de makelaar, dan ontvang je t.z.t. de juiste contracttekeningen.
Aanpassing van plattegrond
Er zijn mogelijkheden om je woning zo ‘eigen’ te maken als je wilt. Zo is het mogelijk om (niet dragende) binnenwanden te verplaatsen of laten vervallen. Hiermee kan worden ingespeeld op de individuele wensen rond de indeling van de woonkamer of slaapkamer(s). Deze mogelijkheden worden met de kopersadviseur besproken als je een woning gekocht hebt. De kopersadviseur maakt vervolgens een complete prijsberekening.
Waar bij aanpassingen van de indeling rekening mee gehouden moet worden is de positionering van de schachten en constructieve elementen zoals kolommen en (dikke) wanden. Deze posities zijn in een appartementengebouw niet te wijzigen. De locatie van een badkamer, toilet en keuken zijn afhankelijk van de afstand en positie tot die schachten. De constructieve kolommen en muren kunnen niet worden verplaatst. Het realiseren van bijvoorbeeld een 2e of 3e toilet is soms mogelijk, maar altijd afhankelijk van de schachtposities. Bij de presentatie van de plattegronden per bouwnummer in plaats van per woningtype is duidelijker zichtbaar wat is meegenomen in het basisontwerp en kan gerichter een antwoord worden gegeven op individuele mogelijke aanpassingen.
Verdiepingshoogte
- De standaard verdiepingshoogte van de woningen is conform bouwbesluit ca. 2,60m.
- Bij de woningen die gelegen zijn op de begane grond is er (gedeeltelijk) sprake van een extra hoogtemaat waarmee de verdiepingshoogte ca. 3,20m wordt.
- Bij de woningen die gelegen zijn op de eerste en tweede verdieping is er (gedeeltelijk) sprake van een extra hoogtemaat waarmee de verdiepingshoogte ca. 2,90m wordt.
De verdiepingshoogtes en mogelijk verlaagd plafond zijn zichtbaar op de koperscontractstukken
Deelmobiliteit
In s’MAAK wordt samen gewerkt met een mobiliteitsaanbieder voor deelauto’s, E-scooters en E-bikes om zo altijd in de gewenste mobiliteitsbehoefte te kunnen voorzien. s’MAAK is voorzien van twee elektrische deelauto’s die hun eigen gereserveerde parkeerplek hebben in de stallingsgarage en desgewenst gebruikt kunnen worden door alle bewoners. Deze deelmobiliteit wordt aangeboden in abonnementsvorm, waarbij de aanbieder zorg draagt voor de voertuigen, inclusief onderhoud en reiniging. De gebruiker betaald voor de gereden kilometers.
Fietsenstalling
Op de begane grond is een royale gemeenschappelijke fietsenstalling te vinden die plaats biedt voor circa 120 fietsen en daarnaast ruimte voor een aantal bakfietsen en scooters. Daarnaast beschikt iedere woning over een eigen (fietsen)berging, met daarin een aansluiting voor 220v op de eigen woning installatie ten behoeve van bijvoorbeeld het opladen van elektrische fietsen.
Autostalling
S’MAAK voorziet in 33 parkeerplaatsen waarvan 2 deelauto’s & 22 parkeerplaatsen voor bewoners (rest is voor kantoor). Hierdoor kunnen niet alle woningen worden voorzien van een eigen parkeerplaats. De toewijzing van stallingsplaatsen is vanaf start verkoop te zien bij de betreffende woning en op de te downloaden prijslijst. Om in de mobiliteitsbehoefte op deze stationslocatie te voorzien, wordt in s’MAAK samen gewerkt met een mobiliteitsaanbieder. Zie ‘deelmobiliteit’.
Kosten stallingsplaats
De kosten van de stallingsplaats zijn nog niet opgenomen in de prijsindicatie per woningtype. Voor een stallingsplaats moet rekening worden gehouden van een koopsom van € 30.000,- v.o.n. per stuk.
Oplaadmogelijkheden elektrische auto
Bij de eigen parkeerplaats kan worden gekozen voor een oplaadmogelijkheid voor een elektrische auto. Dit wordt een optionele keuze en de kosten hiervan zijn dan ook per koper die kiest voor een oplaadpunt.
Parkeren in de omgeving
Helaas is het niet mogelijk om een parkeervergunning in de buurt van s’MAAK te verkrijgen. Wel zijn er mogelijkheden voor een parkeer abonnement in de Q-park garage aan de Horvathweg.
Bewoners in s’MAAK krijgen een eigen in- of externe berging van minimaal ca. 5 m² toegewezen. Deze bergingen zijn gelegen op de begane grond t/m 3e verdieping. De bergingen zijn voorzien van verlichting en een stroompunt. De toewijzing welke berging bij welke woning hoort, is bekend vanaf start verkoop.
S’MAAK wordt gebouwd met oog voor de planeet. Dat betekent dat thema’s als CO2-uitstoot, energievoorziening, klimaat, ecologie en biodiversiteit onderzocht en uitgewerkt zijn.
BENG – Bijna Energie Neutraal Gebouw
De woningen in S’MAAK worden uitgevoerd in BENG. Deze norm is bepalend voor het woning gebonden energieverbruik: de energie voor verwarming/koeling, ventilatie en warm water.
CO2-uitstoot en circulariteit
Om de CO2-uitstoot van s’MAAK te beperken is nagedacht over het inperken verkeersbewegingen tijdens de bouw en het toepassen van demontabele, herbruikbare materialen, waaronder prefab-elementen.
S’MAAK is een stedelijk bouwblok, waarin gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt. Hiervoor wordt een Vereniging van Eigenaren (VvE) opgericht. De stads- en dakterraswoningen worden ook onderdeel van deze VvE. Later volgt een begroting van deze kosten per woning.