Image

de architecten aan het woord

Ralph van de Donk van het Schiedamse bureau Stats Architecten, één van de architectenbureaus van s'MAAK, vertelt over het iconische ontwerp van de urban molen."We hebben een herkenbaar, multifunctioneel gebouw gecreëerd dat je gaat associëren met Schiedam."

ontwerp & inspiratieEmiel Koole van architectenbureau MLA+ vult daarbij aan: "s’MAAK geeft Schiedam een waardig stadsentree. In de historische jeneverstad staan de hoogste molens ter wereld. Deze molens zijn de inspiratiebron geweest voor de vormgeving van het gebouw. We zien de molen direct terug in lijnenspel aan de voorkant. ‘s Avonds lichten de lijnen – de wieken – in de gevel en de molenvorm op en zo ontstaat een kenmerkend stadsbeeld."

Image
Image

een zwart-gouden reusOok de materialisatie van de gevel heeft een Schiedamse twist. Het kleurgebruik is gebaseerd op het wapen van Schiedam en de historische ontwikkeling van de stad.

De gevel wordt opgebouwd met zwarte elementen, deels gemaakt van gerecycled beton. De zwarte kleur is een verwijzing naar de historie van Schiedam als Zwart Nazareth. Vroeger werd de stad bedekt met een patina van roetdeeltjes. Nu krijgt de gevel de vorm van een fraaie, chique zwarte mantel met een subtiele glinstering.

In de schuine kanten van de gevelopeningen wordt uitbundig uitgepakt met een kleurenpallet dat verwijst naar het goud in het Schiedamse stadswapen. Het beton en de kozijnen zijn uitgevoerd in goud- en bronstinten, waardoor de gevelritmiek een mooie verfijning krijgt.

omgeven door groen

 

Opvallend is ook de grote variatie aan buitenruimten. Van uitstekende balkons aan de Singel en de Schie en dakterrassen in de laagbouw, tot weidse balkons in de toren die je een spectaculair uitzicht geven over de Schie richting de oude stad. De woningen op de begane grond krijgen een eigen stadse voortuin en de omliggende woonstraten worden opgefleurd met pocketparks.

Image

een plek van verbindings’MAAK is meer dan een gezicht, het is een verbindend element in de omgeving. Zowel het ontwerptechnisch als in functioneel en sociaal gebruik.

De toren is hoger dan de bestaande toren aan het spoor, maar door zijn slankheid ontstaat een evenwichtig beeld. Naar de Schie toe en aan de Singel wordt het volume lager, om aan te sluiten op de bestaande, gemoedelijke bebouwing.

De plint rondom is open en biedt ruimte aan bijzondere combinaties van horeca en lokale start-ups als onderdeel van de stadsetalage. Hier kunnen locals en Schiedammers genieten van alles wat de stad te bieden heeft.Image