De architecten aan het woord

s'MAAK is ontworpen door twee gerenommeerde architectenbureaus, Stats Architecten & MLA+. Ontwerpers Ralph van de Donk & Emiel Koole vertellen graag meer over de nieuwste woontoren in Schiedam.

“We hebben een herkenbaar, multifunctioneel gebouw gecreëerd dat je straks als het gebouwd is gaat associëren met Schiedam”, vertelt Ralph. Emiel vult daarbij aan: “s’MAAK geeft Schiedam een waardig stadsentree. In de historische jeneverstad staan de hoogste molens ter wereld. Deze molens zijn de inspiratiebron geweest voor de vormgeving van het gebouw. We zien de molen direct terug in lijnenspel aan de voorkant. ‘s Avonds lichten de lijnen – de wieken – in de gevel en de molenvorm op en zo ontstaat een kenmerkend stadsbeeld.” Ook de materialisatie van de gevel heeft een Schiedamse twist. “Leuk weetje”, vervolgt Ralph, “het kleurgebruik is gebaseerd op het wapen van Schiedam en de historische ontwikkeling van de stad.”

s’MAAK als verbindend element in de omgeving

Opvallend is niet alleen de grote verscheidenheid aan woningtypes, maar ook de grote variatie aan buitenruimten. Emiel zegt hierover "Van uitstekende balkons aan de Singel en de Schie en dakterrassen in de laagbouw, tot weidse balkons in de toren die je een spectaculair uitzicht geven over de Schie richting de oude stad. De woningen op de begane grond krijgen een eigen stadse voortuin en de omliggende woonstraten worden opgefleurd met pocketparks."

De toren is hoger dan de bestaande toren aan het spoor, maar door zijn slankheid ontstaat een evenwichtig beeld. Emiel: "Naar de Schie toe en aan de Singel wordt het volume lager, om aan te sluiten op de bestaande, gemoedelijke bebouwing. De plint rondom is open en biedt ruimte aan bijzondere combinaties van horeca en lokale start-ups als onderdeel van de stadsetalage. Hier kunnen locals en Schiedammers genieten van alles wat de stad te bieden heeft." Ralph sluit af: "s’MAAK is daarmee meer dan een gezicht, het is een verbindend element in de omgeving. Zowel het ontwerptechnisch als in functioneel en sociaal gebruik."
Image
Image
Image
Image